EUROMAT – Federatia Europeana a Jocurilor de Noroc si de Divertisment

Declaratie cu privire la abordarea responsabila a Jocurilor de Noroc

  1. Industria Europeana de Jocuri de Noroc si de Divertisment,  reprezentata de EUROMAT, isi propune sa ofere clientilor  un serviciu necesar  in societatea moderna: divertisment si jocuri de noroc in spatii publice, reglementate si verificate corespunzator.
  2. Obiectivul nostru prioritar este onorarea cat mai eficienta a obligatiilor tuturor celor implicati in furnizarea acestor servicii, prin respectarea intereselor legitime ale partilor interesate: cetateni, proprietari de locatii, operatori, administratori, contribuind astfel la prevenirea oricaror consecinte nedorite asupra unor persoane mai vulnerabile.
  3. Consideram ca este necesar sa colaboram cu totii cei implicati in reglementarea  acestui sector pentru a face din “ Divertismentul  cu Premii ” ceea ce trebuie sa fie: o experienta sigura, la preturi rezonabile si bine reglementata.
  4. O persoana care exprima o optiune responsabila si legitima actionand pe baza propriei experiente, constienta fiind de consecintele participarii la jocurile de noroc, de limitele acestora, este ceea ce noi numim un “ Jucator reponsabil “.
  5. Avand in vedere cele de mai sus,EUROMAT recomanda insistent organizatiilor membre si prin intermediul acestora, sectorului jocurilor de noroc in totalitate, sa colaboreze cu autoritatile nationale, institutiile publice si private, grupurile si organizatiile de utilizatori preocupate de o abordare responsabila a jocurilor de noroc, in vederea elaborarii unor programe de prevenire si evitare a riscurilor asociate abuzului sau utilizarii incorecte a echipamentelor si accesoriilor.
  6. EUROMAT este constienta de existenta unei diversitati de reglementari si practici de control aplicate in Europa, dar considera ca aceasta diversitate nu trebuie sa constituie un obstacol in efortul transparent, corect si continuu de promovare a responsabilitatii in zona Jocurilor de noroc,in cadrul fiecarui sistem legislativ.
  7. In acest scop EUROMAT incurajeaza organizatiile membre sa promoveze si sa colaboreze la programe specifice care sa le permita jucatorilor identificarea sistemelor de joc ce se deruleaza in acord cu principiile si practicile jocurilor de noroc responsabile.

Maastricht, 25 Octombrie 2007

JOCURILE DE NOROC intre DIVERTISMENT si DEPENDENTA

O vizita intr-o sala de jocuri de noroc ar trebui sa fie pentru oricine o modalitate de destindere si de a petrece timpul liber intr-o atmosfera cat mai placuta.
Marea majoritate a jucatorilor participa la aceasta activitate in mod responsabil si cu simtul masurii. Totusi pentru unele persoane jocurile de noroc pot deveni o problema foarte serioasa, care poate afecta atat viata personala cat si cea sociala a acestora.
In cele ce urmeaza dorim sa informam pe toti cei interesati de jocurile de noroc in legatura cu riscurile aferente practicarii acestui tip de activitate si cu masurile preventive pe care le pot lua in asa fel incat participarea la jocurile de noroc sa nu conduca la DEPENDENTA.

CE ESTE DEPENDENTA DE JOC ?

Dependenta de jocurile de noroc este o afectiune patologica generata de practicarea in exces a acestui tip de activitate.
Jocul de noroc genereaza dependenta in momentul cand devine o obsesie si tinde sa domine viata personala a individului. Cei afectati investesc din ce in ce mai mult timp si mai multe resurse financiare in jocurile de noroc, neglijand alte aspecte importante ale vietii lor cotidiene cum ar fi familia, profesia si activitatile recreative. Este un proces care evolueaza in timp si in care individul sfarseste prin a-si pierde legaturile sociale, respectul de sine si increderea in persoana proprie.

CARE PERSOANE SUNT PREDISPUSE A DEVENI DEPENDENTE ?

Dependenta de jocurile de noroc este deseori provocata de unele evenimente neplacute produse in viata individului cum ar fi pierderea unei persoane apropiate, a locului de munca sau existenta unor frustrari nerezolvate prin mijloace normale.
In acest caz jocurile de noroc devin o supapa pentru aceste persoane si duc in mod progresiv la dependenta.

CUM VA PUTETI PROTEJA ?

Pentru a preveni producerea acestui fenomen trebuie  luate unele masuri cum ar fi:
·       Jucati numai sumele planificate pentru aceasta activitate recreativa.
·       Inainte de a incepe jocul stabiliti o limita superioara a mizei cu care doriti sa jucati si care trebuie sa fie in concordanta cu nivelul veniturilor dumneavoastra.
·       Nu incercati sa recuperati banii pierduti prin asumarea unor riscuri suplimentare.
·       Stabiliti si respectati limita de timp afectata acestei activitati.
·       Evitati sa jucati in conditii de stress, cand sunteti deprimat sau sub orice fel de alte presiuni.
·       Incercati sa desfasurati aceasta activitate impreuna cu familia sau prietenii si nu de unul singur.
·       Nu imprumutati bani pentru a juca.
·       Constientizati faptul ca pe termen lung castigurile se pot transforma in pierderi daca nu va opriti la timp.