Ce este jocul de noroc patologic
Elementul esenţial al jocului de noroc patologic îl constituie un comportament de joc de noroc persistent şi recurent dezadaptativ, care întrerupe urmărirea scopurilor personale, familiale sau profesionale.
Simptomele jocului de noroc patologic
Persoana poate fi preocupată de jocul de noroc (de ex., retrăieşte experienţe anterioare de joc de noroc, îşi planifică banii pentru următorul joc de noroc sau se gândeşte la modurile în care să obţină banii cu care să joace).
Cele mai multe persoane cu joc de noroc patologic spun că ele caută „acţiune” (o stare de excitaţie, de euforie), sau de aventură chiar mai mult decât banii. Mize tot mai mari ori riscuri mai mari pot fi necesare pentru a continua să producă nivelul dorit de excitaţie. Persoanele care au probleme cu jocul de noroc patologic continuă adesea să joace în ciuda eforturilor repetate de a controla, reduce sau stopa comportamentul. Poate să apară neliniştea sau iritabilitatea când încearcă să reducă sau să stopeze jocul de noroc.
Jocul de noroc patologic începe de regulă precoce, în adolescenţă la bărbaţi şi mai târziu în viaţă la femei. Pot exista ani de joc de noroc social urmaţi de un debut brusc, care poate fi precipitat de o expunere mai mare la jocul de noroc ori de un stresor. Evoluţia tulburării este de regulă cronică. În general, există o creștere a frecvenţei practicării jocului de noroc, a sumelor pariate şi a preocupării pentru jocul de noroc şi obţinerea de bani cu care să joace. Dorinţa de a juca şi activitatea de joc de noroc creşte în general în cursul perioadelor de stres sau de depresie.