PROGRAM DE TRATAMENT PENTRU DEPENDENȚA DE JOCURI DE NOROC

Programele integrate de tratament al dependenței de jocuri de noroc au la bază metode terapeutice a căror eficacitate a fost demonstrată de studiile internaționale (rată de succes între 50% – 80% din cazuri) și probată de experiența specialiștilor în lucrul cu persoanele cu probleme legate de jocul de noroc.

Programele au o durată variabilă și cuprind ședințe de psihoterapie individuală, ședințe de consiliere la care participă și o persoană de suport (partener, membru al familiei etc.) și ședințe de psihiatrie după caz.

CONSILIERE PENTRU PARTENERI, FAMILIE ȘI PRIETENI

În cadrul ședințelor de consiliere pentru parteneri, rude sau prieteni ai unor persoane cu probleme de joc, sunt oferite informații și consiliere despre cauze ale dependenței de jocuri și semne care pot sugera că o persoană poate avea o problemă în acest sens, despre cum poate fi ajutată o persoană dependentă de joc, despre cum puteți stabili limite și cum vă puteti proteja.                                                                              

Suportul familiei

Atitudinea față de un jucator problematic trebuie să cuprindă în același timp compasiune și fermitate. Este important să vă exprimați preocuparea față de membrul familiei precum și dorința de a-l sprijini pentru a depăși problema cu jocurile de noroc. Discutați despre ceea ce simțiți și modul în care jocul de noroc vă afectează familia.

Nu încercați să ajutați un jucător împrumutându-i bani deoarece cel mai probabil îi va pierde la jocuri. Încercați să vă separați cu banii și nu să îi țineți la comun astfel încât jucătorul să nu aibă acces la banii dvs. pentru a juca.

Nu este suficient ca persoana dependentă de joc să facă o simplă promisiune că nu va mai juca. Uneori jucătorul problematic le spune membrilor familiei mai degrabă ce vor să audă decât adevărul. Trebuie să existe acțiuni clare care să stea în spatele acestor promisiuni. Trebuie ajutat să fie deschis cu cei apropiați în ceea ce privește situația financiară și să arate din nou interes pentru activitățile familiale.

Este important ca membrii familiei să nu se lase copleșiți de situație și să apeleze la un specialist pentru a afla care este soluția cea mai potrivită pentru a ieși din impas. Specialiștii vă pot oferi informații despre modalitățile de suport și tratament pentru problemele legate de jocuri de noroc.